Jak se stát testerem

13:30 Acantha 4 Comments


Stát se programátorem je běh na dlouhou trať a ne každý si troufne začít od nuly aspirovat na programátorskou pozici. Podobně jsem to měla i já, a proto jsem se rozhodla, že do IT se dostanu „od lesa“ a začnu na testerské pozici. 

Skilly, skills and skillz
 

Jaký skillset je třeba mít, aby se člověk mohl stát dobrý testerem? Testování se ve zkratce dá rozdělit na dva velké celky – automatizované testování a manuální testování. Nejjednodušší je začít jako manuální tester a právě na takovou pozici není třeba mít žádné nadstandardní znalosti. Určitě nemůžete na počítač koukat jako na nepřátelské zařízení, ale ve své podstatě stačí selský rozum, pečlivost a systematičnost. Právě umět si dobře naplánovat testování a postupovat systematicky je klíčové. Neposlední v řadě je nutné i umět dobře problém popsat, tak aby vývojář mohl chybu zreprodukovat a následně opravit. Se slovy „Je to rozbitý…“ se daleko nedostanete.

Ovšem systematičnost a selský rozum se těžko prokazují a v tuto chvíli nastupují technické znalosti. Za prvé je důležité se orientovat v testerské terminologii – tedy co jsou integrační testy, smoke testy apod. – velmi užitečná stránka je TutorialsPoint - Software testing, kde naleznete přehled testů a testovacích přístupů. Pokud se hlásíte na pozici, kde byste měli testovat webové aplikace, hodí se určitě základní znalost HTML, CSS a XML. Není třeba být guru a tvořit vlastní webovky, ale důležité je zorientovat se v kódu a nebát se použít inspect element, když se vám na stránkách něco nezdá. Další skill, který se nepochybně hodí, je znalost SQL. Stejně tak jako u HTML a CSS není nutné zabíhat do detailů, ale je velkým plusem, pokud si umíte z databáze dotazem vytáhnout potřebné znalosti. Třešničkou na dortu je znalost nějakého skriptovacího jazyku – pro tyto účely se dá využít i Python, tyto znalosti se vám určitě budou hodit, pokud se rozhodnete pustit se do automatizace testování.

Není scénář jako scénář
   
V čem vlastně spočívá práce manuálního testera? Náplň takové pozice se liší často podle potřeb společnosti. Můžete očekávat testování podle testovacích scénářů (nečekejte, že si střihnete roli v seriálu), samotnou tvorbu scénářů a úzkou spolupráci s vývojáři. Příště se podíváme blíže na automatizované testování. Pro ty, kteří dočetli až sem, můžete se podívat, jestli vás nezaujala pozice junior testera na našich stránkách - Junior tester

4 komentáře:

  1. Půlroční kurz: Jak se stát testerem
    najdete zde:
    http://kitner.cz/kurz-jak-se-stat-testerem/

    OdpovědětVymazat
  2. Hi Everyone,
    Can you answer this interesting question?
    https://softwaretestingboard.com/q2a/3379/

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

  4. Dobrý den ,
    Chtěl bych být testerem, vzdělání mám pouze střední . Velmi se zajímám o IT hlavně tvorbu webu. Pokud člověk chce začít od nuly jako tester bez IT vzdělání , kde by jste začali ?
    Zatím jsem se přihlásil na kurz testeru.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Vaši návštěvu na našem blogu! :)